Ayam Pandan Thai Resepi Mudah dan Sedap (Video Masakan Disertakan)
Assalamualaikum...
Hai apa khabar semua?Kadang2 buntu tak tahu nak masak apa?Buka peti ais termangu sekejap fikirkan menu yang mendapat sambutan anak2.Ada dada ayam agak banyak jugak,selalunya aku asingkan bahagian dada ni untuk buat bihun goreng alasannya ialah anak2 tak berapa suka makan bahagian dada seketul camtu.Agaknya alasannya ialah terlalu banyak isi..Tu la anak2 jaman sekarang ni kan?So, aku decide nak buat Ayam Pandan Ala Thai..versi LiNa Pg of coz la taram saja ikut kepala sendiri hahaaa...Pokok pandan ada 3 pasu tapi daunnya kecil2 sahaja..So,ayam tu kita potong agak2 muat untuk balut dengan daun pandan.Resepi Ayam Pandan ni aku sertakan video/youtube cara nak balut biar isinya tak terkeluar semama menggoreng.Jangan lupa subscribe tau...supaya korang tak terlepas video2 kuliner LiNa Pg.Terima kasih atas sokongan semua
Hai apa khabar semua?Kadang2 buntu tak tahu nak masak apa?Buka peti ais termangu sekejap fikirkan menu yang mendapat sambutan anak2.Ada dada ayam agak banyak jugak,selalunya aku asingkan bahagian dada ni untuk buat bihun goreng alasannya ialah anak2 tak berapa suka makan bahagian dada seketul camtu.Agaknya alasannya ialah terlalu banyak isi..Tu la anak2 jaman sekarang ni kan?So, aku decide nak buat Ayam Pandan Ala Thai..versi LiNa Pg of coz la taram saja ikut kepala sendiri hahaaa...Pokok pandan ada 3 pasu tapi daunnya kecil2 sahaja..So,ayam tu kita potong agak2 muat untuk balut dengan daun pandan.Resepi Ayam Pandan ni aku sertakan video/youtube cara nak balut biar isinya tak terkeluar semama menggoreng.Jangan lupa subscribe tau...supaya korang tak terlepas video2 kuliner LiNa Pg.Terima kasih atas sokongan semua
Simple sahaja tapi sedapppp..LiNa Pg tak buat sos, alasannya ialah makan bersama nasi...anak2 ratah jer
RESEPI AYAM PANDAN THAI
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan Bahan
3 Ketul dada ayam (potong kecil/terpulang saiz daun pandan)
1 sudu besar rata serbuk cili (boleh tambah/kurang)
1 sudu kecil rata gula perang
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
Garam dan serbuk kunyit
Daun pandan secukupnya
Pencungkil gigi/lidi
Minyak
Cara-Cara
- Perasa ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
- Masukkan serbuk cili dan gula perang.Gaul rata terlebih dahulu.
- Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis.Gaul sebati.Perap selama 1/2jam biar lebih mesra dengan materi perapan (LiNa Pg tak perap pun alasannya ialah nak cepat)
- Ambil daun pandan dan lipat bahagian hujung (membentuk kelonsong (refer video)masukkan isi ayam dan balut.
- Cucuk dengan pencungkil gigi biar daun pandan tidak terbuka semasa digoreng.
- Panaskan minyak goreng ayam pandan secara deep fry menggunakan api sederhana sampai masak.Angkat dan toskan
0 Response to "Ayam Pandan Thai Resepi Mudah dan Sedap (Video Masakan Disertakan)"
Post a Comment