Resepi Laksam Lembut Dan Licin Bila Digulung (Sukatan Cawan)
Assalamualaikum...
Bila semua berkumpul di rumah terajin lah siket nak masak kuliner yang jarang2 dibuat.Cara buat laksam ni tidaklah sesusah mana, materi pun simple hanya tepung beras, gandum dan air.Cuma kena ada kerajinan nan jitu untuk mengukus setiap satu loyang tu huhuhu..Perkara kedua yang selalu membantutkan projek laksam ni ialah MALAS ya ampun untuk perisi ikan (asingkan isi dan tulang)the rest tu sap..sap soi jer nak siapkan.
Kali ni LiNa Pg tetap gunakan resepi yang sama cuma kuah laksam tu olah sendiri jer ikut selera.
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Sumber Kak Ilah Dan Kak Rosa
Bahan-Bahan
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam (secubit garam)
5 cawan air suam
minyak utk lenser tudung periuk
1 tudung periuk nipis
Caranya
Panaskan kukusan (LiNa Pg kukus guna kuali jer) bersama tudung periuk yg disapu minyak secukupnya, keliling tudung periuk, semoga adunan mudah lekang.
Setiap kali mengukus sapu kan minyak dan tudung tak perlu dicuci.
Campurkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam besen.
masukkan air suam tadi kacau sebati masukkan garam kacau lagi.
Masukkan adunan ke dalam jag sambil2 di kacau semoga adunan tepung tidak mendap.
Tuangkan separuh dari tudung periuk menyerupai dalam gambar (atau boleh juga disenduk ke atas tudung periuk)
Kukuslah sehingga gelembung gres angkat.Kalau tidak gelembung nanti laksam akan patah dan tak enak/tak masak. api saat mengukus perlu berpengaruh semoga tepung cepat masak.
Utk cepat proses sejuk sila guna kipas angin alasannya yaitu tudung periuk 1 sahaja. jika ada 2,3 lagi cepat. tak menang tangan la pula nanti...hehehe.(LiNa Pg gulung terus masa tengah panas lagi)elok jer kejadiannya
Sila ulang langkah di atas sehingga habis.. sila guna cawan comel jika keluarga kalian setakat 4-5 org makan
Update:
Cara-Cara membuat laksam..boleh refer ke youtube channel.Subscribe yea sayang2 semua...LiNa Pg Punya Channel ni
KUAH LAKSAM SEDAP
By Malina LiNa Pg
Bahan-Bahan kuah laksam (5 orang makan)
6 ekor ikan selar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1cm halia
1/2 sudu besar lada hitam
Sedikit belacan (LiNa Pg guna yang siap bakar)
400g santan (LiNa Pg gn santan kotak ayam brand)
garam dan gula (atau perasa)
2 keping asam gelugur
Air secukupnya
Cara-Cara:
Rebus dengan sedikit garam,gula/perasa dan asam keping rebus sampai ikan masak
Setelah ikan masak, perisi ikan iaitu asingkan isi dan tulang (simpan air rebusan ikan)
Satukan bawang besar, bawang putih, halia,belacan,lada hitam,isi ikan ke dalam blender serta masukkan sedikit air rebusan dlm semoga senang utk kisaran.
Masukkan materi kisar dlm periuk,masukkan santan,asam keping, garam dan gula
Masak dengan api sederhana sampai mendidih (kuah mestilah sentiasa dikacau semoga tidak pecah minyak)
Bila semua berkumpul di rumah terajin lah siket nak masak kuliner yang jarang2 dibuat.Cara buat laksam ni tidaklah sesusah mana, materi pun simple hanya tepung beras, gandum dan air.Cuma kena ada kerajinan nan jitu untuk mengukus setiap satu loyang tu huhuhu..Perkara kedua yang selalu membantutkan projek laksam ni ialah MALAS ya ampun untuk perisi ikan (asingkan isi dan tulang)the rest tu sap..sap soi jer nak siapkan.
Kali ni LiNa Pg tetap gunakan resepi yang sama cuma kuah laksam tu olah sendiri jer ikut selera.
Laksam Kelantan Set lengkap, Laksam, Kuah Lemak, Ulam dan sambal.
RESEPI LAKSAM HOMEMADE MENJADI DENGAN JAYA By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Sumber Kak Ilah Dan Kak Rosa
Bahan-Bahan
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam (secubit garam)
5 cawan air suam
minyak utk lenser tudung periuk
1 tudung periuk nipis
Caranya
Panaskan kukusan (LiNa Pg kukus guna kuali jer) bersama tudung periuk yg disapu minyak secukupnya, keliling tudung periuk, semoga adunan mudah lekang.
Setiap kali mengukus sapu kan minyak dan tudung tak perlu dicuci.
Campurkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam besen.
masukkan air suam tadi kacau sebati masukkan garam kacau lagi.
Masukkan adunan ke dalam jag sambil2 di kacau semoga adunan tepung tidak mendap.
Tuangkan separuh dari tudung periuk menyerupai dalam gambar (atau boleh juga disenduk ke atas tudung periuk)
Kukuslah sehingga gelembung gres angkat.Kalau tidak gelembung nanti laksam akan patah dan tak enak/tak masak. api saat mengukus perlu berpengaruh semoga tepung cepat masak.
Utk cepat proses sejuk sila guna kipas angin alasannya yaitu tudung periuk 1 sahaja. jika ada 2,3 lagi cepat. tak menang tangan la pula nanti...hehehe.(LiNa Pg gulung terus masa tengah panas lagi)elok jer kejadiannya
Sila ulang langkah di atas sehingga habis.. sila guna cawan comel jika keluarga kalian setakat 4-5 org makan
Update:
Cara-Cara membuat laksam..boleh refer ke youtube channel.Subscribe yea sayang2 semua...LiNa Pg Punya Channel ni
KUAH LAKSAM SEDAP
By Malina LiNa Pg
Bahan-Bahan kuah laksam (5 orang makan)
6 ekor ikan selar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1cm halia
1/2 sudu besar lada hitam
Sedikit belacan (LiNa Pg guna yang siap bakar)
400g santan (LiNa Pg gn santan kotak ayam brand)
garam dan gula (atau perasa)
2 keping asam gelugur
Air secukupnya
Cara-Cara:
Rebus dengan sedikit garam,gula/perasa dan asam keping rebus sampai ikan masak
Setelah ikan masak, perisi ikan iaitu asingkan isi dan tulang (simpan air rebusan ikan)
Satukan bawang besar, bawang putih, halia,belacan,lada hitam,isi ikan ke dalam blender serta masukkan sedikit air rebusan dlm semoga senang utk kisaran.
Masukkan materi kisar dlm periuk,masukkan santan,asam keping, garam dan gula
Masak dengan api sederhana sampai mendidih (kuah mestilah sentiasa dikacau semoga tidak pecah minyak)
0 Response to "Resepi Laksam Lembut Dan Licin Bila Digulung (Sukatan Cawan)"
Post a Comment