Kerutuk Ayam Sedap Tidak Menggunakan Santan
Assalamualaikum...
Ada yg suka makan kerutuk x?resepi kerutuk ni ada pelbagai.Ada yg renyah kena goreng kismis.Ada juga resepi kerutuk yg menggunakan susu cair dan jugak santan.Bagi tekak aku yg menggunakan susu/santan agak creamy dan cepat muak.Jadi aku memilih utk mengolah resepi kerutuk yg tidak menggunakan santan atau susu cair.Paling best kerutuk versi tanpa santan ni tahan lama..Kalau diperangatkan esok hari lagi pekat dan lagi sedap untuk dicicah dengan roti.Kalau makan dgn pulut kunig pun sedap.
By Malina LiNa Pg (linapg.blogspot.com)
BAHAN-BAHAN
Bahan Untuk Menumis
CARA-CARA
Ada yg suka makan kerutuk x?resepi kerutuk ni ada pelbagai.Ada yg renyah kena goreng kismis.Ada juga resepi kerutuk yg menggunakan susu cair dan jugak santan.Bagi tekak aku yg menggunakan susu/santan agak creamy dan cepat muak.Jadi aku memilih utk mengolah resepi kerutuk yg tidak menggunakan santan atau susu cair.Paling best kerutuk versi tanpa santan ni tahan lama..Kalau diperangatkan esok hari lagi pekat dan lagi sedap untuk dicicah dengan roti.Kalau makan dgn pulut kunig pun sedap.
Saya suka kuah pekat camni..Makan dgn nasi berperisa cukup sekadar lauk ni jer
KERUTUK AYAM TANPA SANTAN VERSI LiNa PgBy Malina LiNa Pg (linapg.blogspot.com)
BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ayam (LiNa Pg potong 12)
- 1 labu bawang besar (kisar)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1cm halia (kisar)
- 3 hiris lengkuas (kisar)
- 1cm kunyit hidup (kisar)
- 3 sudu besar rempah kerutuk
- 2 sudu besar cili giling
- 1 cawan santan pekat
- 2 keping asam keping
- 3 sudu besar kerisik
- 1 helai daun pandan (siat dan simpul)
- 1 labu bawang besar (belah 4)
- 2 biji kentang (belah 4)
- 1 biji cili merah (patah-patahkan)
- 1 sudu besar gula merah
- Garam dan gula/perasa
- Minyak
- Air secukupnya
Bahan Untuk Menumis
- 1 btg kulit kayu manis
- 2 kuntum cengkih
- 1 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih kalau suka (LiNa Pg skip)
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 labu bawang besar (mayang halus)
- 1 batang serai (titik)
CARA-CARA
- Panaskan minyak, tumis rempah 4 beradik bersama hirisan bawang besar dan serai.Tumis sampai terbit bau.
- Masukkan materi kisar, dan tumis sebentar.Sementara itu bancuh rempah kerutuk bersama cili giling (Jadikan pes pekat)
- Masukkan bancuhan rempah,daun pandan dan gula merah ke dalam materi tumisan.Tumis sampai betul2 masak dan pecah minyak.
- Masukkan ayam dan gaul sebati.Biarkan sebentar untuk kecutkan ayam.Semasa proses mengecutkan ayam, masukkan sedikit garam dan asam keping
- Masukkan kentang, santan, kerisik dan air.Biarkan sampai mendidih.Kacau selalu semoga tidak pecah minyak
- Bila ayam dan kentang empuk, masukkan bawang besar yg dibelah 4 dan patah-patahkan cili merah.Sesuaikan rasa.Tambah garam dan gula/perasa.
- Reneh sebentar sampai berpengaruh pekat.Tutup api.Sedia dihidang panas-panas
- Kerutuk enak dimakan bersama nasi putih, nasi berperisa atau boleh jugak dicicah roti jala/roti putih dan juga dimakan bersama pulut kuning (LiNa Pg mkn kerutuk ayam ni bersama Nasi Minyak Laskar Pelangi)Resepi nnt LiNa Pg kongsikan kemudian
0 Response to "Kerutuk Ayam Sedap Tidak Menggunakan Santan"
Post a Comment