Ikan Senangin Masak Lengkuas

Assalamualaikum...
Rajin pulak update blog hihi...Kali ni nak kongsikan resepi yang sangat2 mudah dan materi pun siket sahaja digunakan.Bahan basic pulak tu.Ikan Senangin Masak Lengkuas.Klasik betul nama resepi kali ni.Masak lemak version ni kuahnya tidak terlalu pekat...ceroi2 gitew.Tahu tak ceroi tu apa?Cair heheee.Nanti aku update kat youtube.Jangan lupa subscribe okey (nuuuu ada kat atas tepi header right top corner blog) Asal buat n3 jer mesti bagi pesanan penaja ni kan kikiiiii....Jangan marah nanti kena juai
Kali ni nak kongsikan resepi yang sangat Ikan Senangin Masak Lengkuas
Sebab nama ia klasik, kita pose dalam 'mangkuk klasik' jugak la hahaha

IKAN SENANGIN MASAK LENGKUAS
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan-Bahan
2 ekor ikan senangin (potong 3-4 bahagian)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm kunyit hidup (tumbuk)
1 inci lengkuas (tumbuk)
1 biji cili merah (tumbuk)
1 batang serai (ketuk) LiNa Pg xde stok
1 asam keping
200ml santan
Air secukupnya
Garam dan perasa/gula
Sedikit minyak untk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis materi yang ditumbuk sampai garing.Masukkan santan dan air secukupnya.Masukkan serai (jika ada)
  2. Bila hampir mendidih, masukkan asam keping, garam dan perasa/gula.Masukkan juga ikan.
  3. Kacau kacau selalu semoga kuah tidak bergentel sambil simbah kuah ke atas ikan.
  4. Bila mendidih, dan ikan masak sesuaikan rasa.Sedikit Tips dari LiNa Pg nak tahu ikan dah masak tepat adalah mata ikan kelihatan tersembur/terjojol keluar dan keputihan (Refer video/youtube part akhir)

0 Response to "Ikan Senangin Masak Lengkuas"

Post a Comment