Biskut Sesuci Lebaran
Assalamualaikum...
Bila nampak kukis lingkaran putih suci dan ada belahan ceri kat atas tu, mesti ada yang claim eh tu Biskut Arab..eh bukan tu Biskut Suji.Ada pulak yang kata Biskut Suji tapi tak ada tepung suji pun resepi tak ori ni..hurmmm sekarang ni asalkan tak claim as ori,ikut suka nk buat camana pun kan?Memasak/membaking ikut selera kita jer sebenarnya.So, tajuk biskut ari ni kita bagi surat beranak beliau Biskut Sesuci Idulfitri sesuai sangat dihidang untuk Idulfitri nanti, so xde la yang nak gaduh pasal nama biskut kan?Bahan2 agak mudah..yg kena beli tu cuma minyak sapi jer la kan..yg lain2 maybe ada stok kat umah.saya x berapa suka makan manis2 sbb biskut ni disalut dengan gula pulak, kalau yang suka lebih manis boleh lebihkan sedikit gula.Ok jom kita semak resepi.Tuan umah nk mengukus kek pulak ni
Bahan- bahan
½ cawan minyak sapi
¼ cawan gula halus (boleh tambah kalau suka lebih manis)
¼ cawan susu tepung/santan serbuk
1 cawan tepung gandum (ayak)
¼ cawan tepung jagung (ayak)
Ceri merah untuk hiasan
Cara
Bila nampak kukis lingkaran putih suci dan ada belahan ceri kat atas tu, mesti ada yang claim eh tu Biskut Arab..eh bukan tu Biskut Suji.Ada pulak yang kata Biskut Suji tapi tak ada tepung suji pun resepi tak ori ni..hurmmm sekarang ni asalkan tak claim as ori,ikut suka nk buat camana pun kan?Memasak/membaking ikut selera kita jer sebenarnya.So, tajuk biskut ari ni kita bagi surat beranak beliau Biskut Sesuci Idulfitri sesuai sangat dihidang untuk Idulfitri nanti, so xde la yang nak gaduh pasal nama biskut kan?Bahan2 agak mudah..yg kena beli tu cuma minyak sapi jer la kan..yg lain2 maybe ada stok kat umah.saya x berapa suka makan manis2 sbb biskut ni disalut dengan gula pulak, kalau yang suka lebih manis boleh lebihkan sedikit gula.Ok jom kita semak resepi.Tuan umah nk mengukus kek pulak ni
Putih2 melati..merah2 delima
BISKUT SESUCI LEBARANBahan- bahan
½ cawan minyak sapi
¼ cawan gula halus (boleh tambah kalau suka lebih manis)
¼ cawan susu tepung/santan serbuk
1 cawan tepung gandum (ayak)
¼ cawan tepung jagung (ayak)
Ceri merah untuk hiasan
Cara
- Gaul minyak sapi bersama gula sampai sebati.
- Masukkan susu tepung/santan serbuk dan tepung sedikit demi sedikit sambal uli sampai menjadi doh lembut
- Bulat-bulatkan doh sebesar guli dan letakkan ceri sebagai hiasan
- Susun atas dulang pembakar yg digris dengan sedikit butter.
- Bakar sampai masak.Suhu 160’C selama 25min.
- Setelah sejuk bolehlah disalut gula halus (jika suka)atau dimakan begitu saja
0 Response to "Biskut Sesuci Lebaran"
Post a Comment