Biskut Cheese/Double Cheesekut
Assalamualaikum...
Hujung2 puasa ni cam bizi siket la, lps ni sibuk nak siapkan tempahan kek raya pulak.So, update satu persatu resepi kukis mana tau kot ada yg mencuba.Biskut Cheese atau aku namakan sebagai Double Cheesekut ni sangat digemari oleh anak kecil aku Maisarah, taste beliau mmg suka kek atau apa2 yang ada cheese.Bersesuaian dengan namanya Double Cheesekut, biskut ini menggunak 2 jenis cheese dalam pembuatannya.Bagi penggemar cheese bolehlah mencubanya.Secara jujurnya aku cuma sempat merasa 2-3 pcs karena dgn balangnya sekali di'control' oleh dak sarah hahaa..abag dan kakak pun jenuh meminta dari dia.Owh...biskut ni bukan aku buat bulan berkat ni tau..saya buat awal lagi, ms cuti sekolah bulan Mac lagi atas seruan pihak Majalah Saji.Okeylah jom kita semak resepi
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan bahan:
100 gram mentega (lembut)
50 gram cream cheese (lembut)
60 gram gula kastor
70 gram tepung gandum (ayak)
100g tepung jagung (ayak)
1 sudu besar susu cair/susu segar
1 biji kuning telur
½ sudu teh esen vanilla
Cheddar Cheese parut secukupnya (untuk hiasan)
Cara-Cara
Hujung2 puasa ni cam bizi siket la, lps ni sibuk nak siapkan tempahan kek raya pulak.So, update satu persatu resepi kukis mana tau kot ada yg mencuba.Biskut Cheese atau aku namakan sebagai Double Cheesekut ni sangat digemari oleh anak kecil aku Maisarah, taste beliau mmg suka kek atau apa2 yang ada cheese.Bersesuaian dengan namanya Double Cheesekut, biskut ini menggunak 2 jenis cheese dalam pembuatannya.Bagi penggemar cheese bolehlah mencubanya.Secara jujurnya aku cuma sempat merasa 2-3 pcs karena dgn balangnya sekali di'control' oleh dak sarah hahaa..abag dan kakak pun jenuh meminta dari dia.Owh...biskut ni bukan aku buat bulan berkat ni tau..saya buat awal lagi, ms cuti sekolah bulan Mac lagi atas seruan pihak Majalah Saji.Okeylah jom kita semak resepi
Versi kedekut..parutan cheddar cheese tu letak '2 urat' jer hahaaa
DOUBLE CHEESEKUTBy Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan bahan:
100 gram mentega (lembut)
50 gram cream cheese (lembut)
60 gram gula kastor
70 gram tepung gandum (ayak)
100g tepung jagung (ayak)
1 sudu besar susu cair/susu segar
1 biji kuning telur
½ sudu teh esen vanilla
Cheddar Cheese parut secukupnya (untuk hiasan)
Cara-Cara
- Pukul mentega, cream cheese dan gula hingga sebati.
- Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul Lagi
- Masukkan susu cair dan tepung sedikit demi sedikit.Uli hingga menjadi doh
- Canai dan terap mengikut pola kegemaran.Tabur keju yang telah diparut di atasnya
- Bakar hingga masak.Suhu 160'c selama 25-30min (suhu bergantung kepada oven masing-masing)
- Sejukkan terlebih dahulu, kemudian simpan dalam bekas kedap udara.
0 Response to "Biskut Cheese/Double Cheesekut"
Post a Comment