Sira Pisang Sedap Dan Mudah Cara Membuatnya (Sira Pisang Kelantan)

Assalamualaikum...
Balik dari kampung raya aritu ada pisang yang dah matang.Pisang kebatu hasil tanaman arwah bonda ditebang oleh kanda aku kak rosa di blog Embun sinun...Memula aku cam malas nk bawa mai alasannya kurenggg kerajinan nk buat apa2 ngn pisang tu huhu..Katanya banyak sangat buah.Alahhh bukan banyak mana pun pisang tu setandan jer muahehee..So kami share la sorang setengah.Punya lama dok tunggu pisang ni masak..bayangkan seminggu lebih jugak tu.Pagi tadi check dah masak..pikir2 nak buat apa ngn pisang ni.So aku decide nak buat Sira Pisang la.Kalau sebelum ni aku buat Sira Pisang fusion style alasannya guna minuman laici yeos..kali ni aku buat cara old skool pulak.Cuma kali ni aku mengelat siket tak rendam dengan air kapur.Disebabkan pisang pun masih pejal (tidak begitu ranum) so kesudahannya tetap mengagumkan (tidak lembik/lunyai) Jom kita semak resepi cara nak buat Sira Pisang kelantan yang sedap ni.Mudah plak tu sap sap soi jer.
Balik dari kampung raya aritu ada pisang yang dah matang Sira Pisang Sedap Dan Mudah Cara Membuatnya (Sira Pisang Kelantan)
Kali ni LiNa Pg guna titiskan pewarna kuning cam lawa siket la sebelum TERRRRRguna warna oren..terang benderang gitew kih3

RESEPI SIRA PISANG KEBATU
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan-Bahan
1 sikat pisang yang sesuai (LiNa Pg guna pisang kebatu)
1/2 cawan gula pasir (ikut selera kemanisan)
1 cawan air
2 helai daun pandan
3 biji bunga cengkih
Beberapa titis warna kuning

Cara
  1. Pisang dikupas kulit dan potong2 atau belah dua (terpulang)
  2. Satukan air, gula, daun pandan dan bunga cengkih ke dalam periuk.
  3. Masak sampai gula hancur,kemudian masukkan pisang kemudian reneh sampai agak pekat.
  4. Dah siap.Bolehlah dihidang.
Nota kecil LiNa Pg
*Sira Pisang enak dinikmati selepas disejukkan dalam peti ais.

0 Response to "Sira Pisang Sedap Dan Mudah Cara Membuatnya (Sira Pisang Kelantan)"

Post a Comment