Solok Peria Sedapnyerrr

Assalamualaikum...
Pernah makan solok peria tak?Selalu tu solok lada yang femes kan?Ekceli Peria, petola ular juga boleh dibuat solok.Kat Penang ni susah nak dapatkan Lada Solok yg ada jual tu lada hijau yang biasa..cam xbest pulak.Kebetulan ada sebijik peria katak (Mak Katak la alasannya yakni besar gedabak dan panjang erat sekaki hahaaa).Tengok dalam peti ada plak ikan kembong/mabong tu minta en.suami belikan nyoq.Kita makan solok Peria la untuk berbuka.Orang kata jikalau guna ikan mentah lagi sedap.Tapi LiNa Pg guna ikan rebus.Rasa cam susah la nk fillet ikan tu..Kita buat cara tersendiri la,asalkan selesa dgn cara kita dan rasanya sedap.Okey la tu.Jom semak resepi
Kat Penang ni susah nak dapatkan Lada Solok yg ada jual tu lada hijau yang biasa Solok Peria Sedapnyerrr
LiNa Pg snap guna hp jer ni alasannya yakni solok ni masak erat kol 7pm dah.Kalau lauk2 pun selalunya xsempat nk snap alasannya yakni masak last minute.So, Ramadan ni banyak juadah dessert jer la yang akan bersiaran alasannya yakni biasanya LiNa P akan masak awal siket episode dizet ni

RESEPI SOLOK PERIA
Bahan-Bahan
  • 1 biji peria katak saiz besar 
  • 1 ekor ikan kembung mabong
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 hiris halia (tumbuk)
  • 3 sudu besar kelapa parut putih
  • Sedikit lada hitam (LiNa Pg guna yg grind course)
  • Garam
  • Gula/Perasa
  • 1 cawan santan pekat
Cara Cara
  1. Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam sampai masak.Asingkan isi dari tulang
  2. Buah peria di potong bulat2 anggar 1inci++ (LiNa Pg potong agak tebal tu)Keluarkan biji.
  3. Jika ingin kurangkan rasa pahit.Rendam buah peria bersama air garam.LiNa Pg masak terus jer.Pahit tu kan ubat hehee
  4. Tumbuk isi ikan, bawang,lada hitam dan kelapa parut.Perasakan dengan sedikit garam dan gula/perasa.
  5. Sumbat padat ke dalam peria (seperti dalam gambar)
  6. Masukkan ke dalam periuk.Tuangkan santan yang diperasakan dengan sedikit garam+gula/perasa.
  7. Pastikan peria karam di dalam santan.Rebus api perlahan sampai santan kering.Siap dihidang

0 Response to "Solok Peria Sedapnyerrr"

Post a Comment