Lepat Pisang Resepi Mudah,Sedap, Lembut Dan Tak Guna Banyak Bahan
Assalamualaikum...
2-3 ari lepas en.asben bawa balik pisang awak, nak buat apa lah pulak ngn pisang ni.Kalau pisang berangan tu bolehlah makan terus hahaha.Si isterinya bz nau ngn macam2 projek on going.Tersadai la pisang tu tepi dapur.Tengok2 dah ranum dah pun pisang tu.Fikir2 better buat sesuatu sebelum pisang tu buruk eksklusif xleh makan.Hurmmm jikalau buat lepat sedap jugak ni.Bila gugel tengok macam2 la pulak resepi lepat pisang ni.Ada yang guna tepung beras, ada guna tepung gandum, letak kelapa parut la..masuk santan la.Saya ni suka something yang simple jer.So aku buat versi Lepat Pisang Sempoi punya..guna tepung gandum semata.Mak aih sedapppp...menepati citarasa kami sekeluarga.Jom semak resepi
2-3 ari lepas en.asben bawa balik pisang awak, nak buat apa lah pulak ngn pisang ni.Kalau pisang berangan tu bolehlah makan terus hahaha.Si isterinya bz nau ngn macam2 projek on going.Tersadai la pisang tu tepi dapur.Tengok2 dah ranum dah pun pisang tu.Fikir2 better buat sesuatu sebelum pisang tu buruk eksklusif xleh makan.Hurmmm jikalau buat lepat sedap jugak ni.Bila gugel tengok macam2 la pulak resepi lepat pisang ni.Ada yang guna tepung beras, ada guna tepung gandum, letak kelapa parut la..masuk santan la.Saya ni suka something yang simple jer.So aku buat versi Lepat Pisang Sempoi punya..guna tepung gandum semata.Mak aih sedapppp...menepati citarasa kami sekeluarga.Jom semak resepi
Lepat pisang yang sedap, mestilah pisangnya banyak.Lembut dan sedap.Layan pulak dengan teh 'o' panas..mak aih..sedap baq ang
RESEPI LEPAT PISANG
Bahan-Bahan
- 7 biji pisang awak masak ranum
- 1/2 cawan gandum
- 3 sudu besar gula (boleh kurang/tambah)
- Secubit garam
- Daun pisang (layurkan sekejap atas api-LiNa Pg potong selebar tapak tangan )
Cara-Cara
- Lenyek pisang (tak perlu terlalu halus)
- Masukkan gula dan garam Gaul sebati.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.Gaul rata
- Letakkan sedikit adunan ke atas daun pisang.Kemudian lipat
- Buat sampai habis
- Panaskan pengukus, pastikan air mendidih terlebih dahulu.LiNa Pg kukus menggunakan Multicooker Pensonic.Untuk tips sila refer pada gambar
- Kukus sampai masak (LiNa Pg kukus selama 12-15min sahaja)
Mudah saja kan?Pisang, gandum, sedikit gula dan garam
Siap balut, kukus jer
Gara2 malas nk kuarkan pengukus dari atas kayangan nuu LiNa Pg cuma gunakan Multicooker Pensonic ni jer untuk kukus lepat Pisang ni.Cepat mask plak tu.Senang kije cheq ooi
Menggoda tak Lepat Pisang ni...Cepat pi buat nuuu
0 Response to "Lepat Pisang Resepi Mudah,Sedap, Lembut Dan Tak Guna Banyak Bahan"
Post a Comment