Bone Steak Yang Sedap (Sup Tulang Merah)
Assalamualaikum...
Kali pertama aku memasak Bone steak ni ialah pada tahun 2008/2009 lamaaaaa dah ni.maisarah pun xde lagi masa ni.Ketika tu aku gres berjinak2 dgn dunia masakan.Tengah kemaruk mencuba resepi2 ahli dari dapur Myresipi.Tambah pulak jikalau resepi dari sifu kak fida, mmg wajiblah cuba.Bila tgk rakan2 myR mencuba bone steak ni, kita pun berlumba2 nak mencuba keenakannya.Mmg sangat berbaloi alasannya yakni sangat sedap.Kira berjaya la menghasilkan makanan unik walaupun aku masih hijau dgn dunia masakan.Sup Tulang Merah ni sangat popular di Singapura.Teringat pulak semasa aku dan keluarga bercuti ke Kota Singa tahun 2011.Masa tu Maisarah gres umur 6 bulan.Sempat jugak aku menikmati Bone Steak yg dijual di food cort (Joo Chiat Road) belakang hotel 81 Classic, tapi alasannya yakni kami dah biasa makan yg homemade tekak rasa lain bila makan yg dibeli kat kedai.Sedap tu sedap tp yg resepi kak fida ni lagiiiiiii sedap kat tekak kami hehee.Paling best kat Medan selera ni semua makanan halal part paling menarik, toilet pun ada paip air hehee..Kalau toilet lain jangan harap la nk ada paip air..pandai2 la bw botol mineral ke hapa kannnn kikiiiii.
Sekali sekala mengimbau kenangan hehee..semuanya terpahat mengagumkan dalam lipatan sejarah...kwn2 myR..cuti2 ke Kota Singa tetap segar dalam ingatan.
Dah bebel panjang, meh la kita semak resepi Bone Steak ni.Nampak panjang berjela alasannya yakni LiNa Pg edit buat materi A,B,C camtu.Cara masak tu mudah jer sebenarnya
BONE STEAK (SUP TULANG MERAH)
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Sumber Kak Fida
Bahan A
Bahan B
Cara-cara
Kali pertama aku memasak Bone steak ni ialah pada tahun 2008/2009 lamaaaaa dah ni.maisarah pun xde lagi masa ni.Ketika tu aku gres berjinak2 dgn dunia masakan.Tengah kemaruk mencuba resepi2 ahli dari dapur Myresipi.Tambah pulak jikalau resepi dari sifu kak fida, mmg wajiblah cuba.Bila tgk rakan2 myR mencuba bone steak ni, kita pun berlumba2 nak mencuba keenakannya.Mmg sangat berbaloi alasannya yakni sangat sedap.Kira berjaya la menghasilkan makanan unik walaupun aku masih hijau dgn dunia masakan.Sup Tulang Merah ni sangat popular di Singapura.Teringat pulak semasa aku dan keluarga bercuti ke Kota Singa tahun 2011.Masa tu Maisarah gres umur 6 bulan.Sempat jugak aku menikmati Bone Steak yg dijual di food cort (Joo Chiat Road) belakang hotel 81 Classic, tapi alasannya yakni kami dah biasa makan yg homemade tekak rasa lain bila makan yg dibeli kat kedai.Sedap tu sedap tp yg resepi kak fida ni lagiiiiiii sedap kat tekak kami hehee.Paling best kat Medan selera ni semua makanan halal part paling menarik, toilet pun ada paip air hehee..Kalau toilet lain jangan harap la nk ada paip air..pandai2 la bw botol mineral ke hapa kannnn kikiiiii.
Sekali sekala mengimbau kenangan hehee..semuanya terpahat mengagumkan dalam lipatan sejarah...kwn2 myR..cuti2 ke Kota Singa tetap segar dalam ingatan.
Dah bebel panjang, meh la kita semak resepi Bone Steak ni.Nampak panjang berjela alasannya yakni LiNa Pg edit buat materi A,B,C camtu.Cara masak tu mudah jer sebenarnya
Snap guna hp jer ni.Mood photoshoot masih lemau.Bone steak ni sedap dimakan bersama roti putih, roti paratha dan juga nasi.
BONE STEAK (SUP TULANG MERAH)
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Sumber Kak Fida
Bahan A
- 1 kilo tulang - (LiNa Pg guna kambing bertulang)
- 3 helai daun pandan (LiNa Pg terlupa nk letak)
- 1 btg serai
- 4 ulas bwg putih - diketuk
- 1 ibu jari halia - diketuk
- Air (secukupnya)
- Satukan semua materi di atas ke dalam periuk besar dan masukkan air secukupnya sampai tulang karam dan rebus.
Bahan B
- 2 sb ketumbar biji
- 1 sb jintan kasar
- 3/4 sb jintan halus
- 1/2 sb lada hitam/putih
Cara:
- Sangai semua materi B dan kisar halus.
- Kemudian masukkan ke dalam periuk rebusan tulang (Bahan A) rebus sampai daging empuk
- 10-15 tangkai cili kering
- 10 ulas bwg merah
- 5 ulas bwh putih
Bahan D
- 1 botol tomato sos
- 2 sb kicap manis
- kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
- 1-2 biji bwg besar - dibelah
- cili hijau - dipotong
- 2 biji telur - di kocok
- Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar (xde stok)
- 1/2 cwn bawang goreng
- 1/2 cwn kacang peas -utk tabur (LiNa Pg xletak)
Cara-cara
- Tumis materi C sampai garing dan pecah minyak.
- Tuangkan ke dlm rebusan tulang (yg sudah empuk td) gaul rata.
- Masukkan kobis, cili hijau, carrot, kentang, bawang hiris, sos tomato (LiNa Pg guna 5sudu besar sahaja), kicap, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak sampai sayuran empuk.
- Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
- Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak sampai telur pekat.
- Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
- Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual.
LiNa Pg masak bone steak ni menggunakan Sharp Pressure Cooker.Methode yg aku gunakan ibarat berikut
- Masukkan materi A dan B ke dalam s/steel inner pot.Pilih Optional Pressure 10min.
- Sementara itu tumis materi C plak, lps 10min release pressure masukkan materi tumisan dan materi D, kecuali telur, kacang peas, bawang goreng.Masukkan juga garam+perasa/gula
- Tekan mode tendon (LiNa Pg set 25min) release pressure.Sesuaikan rasa.Masukkan telur yg dikocok.Pilih Optional Pressure 5min.Dah siap
- Keseluruhan lebih kurang 50min.
0 Response to "Bone Steak Yang Sedap (Sup Tulang Merah)"
Post a Comment