Biskut Pandan Aromaliciouse
Assalamualaikum..
Salam Jumaat semua.Lambat siket bersiaran.Hari ni aku kongsikan resepi kukis pulak ya.Selang seli la dengan kuliner harian.Kalau yg masak2 tu selalunya tak sempat nak sempat kalut nak berbuka.
Okey la malas nk bebel panjang.Biskut Pandan Aromaliciouse ni aku kongsikan dalam Majalah Saji Mei lepas jugak.Biskut sangat bacin dan rangup..mestilah sedap kan (kat tekak kami la)tekak korang tak tahu lah hehee.
By Malina LiNa Pg linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
100 gram mentega
1/3 cawan gula kastor
1 sudu kecil jus pandan asli (boleh guna pes pandan)
¼ cawan tepung jagung (*ayak)
1 cawan tepung gandum (*ayak)
½ sudu kecil baking powder (*ayak)
1 biji kuning telur
¼ cawan coklat chip
1 sudu besar nestum (ramas kasar)
Cara-Cara
Note:
Jika tiada pes pandan boleh gantikan dengan pati pandan/jus pandan
Salam Jumaat semua.Lambat siket bersiaran.Hari ni aku kongsikan resepi kukis pulak ya.Selang seli la dengan kuliner harian.Kalau yg masak2 tu selalunya tak sempat nak sempat kalut nak berbuka.
Okey la malas nk bebel panjang.Biskut Pandan Aromaliciouse ni aku kongsikan dalam Majalah Saji Mei lepas jugak.Biskut sangat bacin dan rangup..mestilah sedap kan (kat tekak kami la)tekak korang tak tahu lah hehee.
Warna ijo tu pucat siket karena guna pandan asli jer, bila letak pewarna ijo siket lagi cantik
BISKUT PANDAN AROMALICIOUSEBy Malina LiNa Pg linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
100 gram mentega
1/3 cawan gula kastor
1 sudu kecil jus pandan asli (boleh guna pes pandan)
¼ cawan tepung jagung (*ayak)
1 cawan tepung gandum (*ayak)
½ sudu kecil baking powder (*ayak)
1 biji kuning telur
¼ cawan coklat chip
1 sudu besar nestum (ramas kasar)
Cara-Cara
- Ayak tepung jagung, tepung gandum dan baking powder.Ketepikan.
- Gaulkan mentega bersama gula kastor sampai sebati.Masukkan kuning telur.Masukkan jus pandan.Gaul
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Masukkan separuh coklat chip (simpan sedikit untuk hiasan) dan nestum.Uli sampai mencari doh.
- Jika adunan lembik, tambah 1 sudu besar gandum.
- Griskan Loyang dan bantalan dengan baking paper.Sudukan adunan kemudian leperkan sedikit.Jarakkan antara satu sama lain.Hias dengan coklat chip.
- Bakar sampai masak suhu 160’C selama 25min (bergantung kepada suhu oven masing2)
Note:
Jika tiada pes pandan boleh gantikan dengan pati pandan/jus pandan
- 2 helai daun pandan.Tumbuk lumat
- Masukkan 2 sudu kecil susu cair/air biasa.
- Tapiskan.Jadikan 1 sudu kecil jus pandan.
0 Response to "Biskut Pandan Aromaliciouse"
Post a Comment