Brownies Sedap Resepi Mudah Tak Perlu Mixer
Assalamualaikum
Resepi Triple Chocolate Brownies sangat mudah membuatnya.Tak perlu mixer,hanya gaul guna senduk kayu atau spatula jer.Walaupun cara membuatnya sangat mudah tapi ianya sangat sedap.Sudah namanya TRIPLE CHOCOLATE BROWNIES tentulah menggabungkan 3 jenis coklat di dalamnya.Penuh nikmat dengan rasa coklat yg mewah dan mahal.Penggunaan coklat yg bermutu tinggi mengembangkan brownies sedapnya luar biasa.Tak mengapa berbelanja lebih siket asalnya ianya berbaloi.Bagi penggemar coklat, korang harus cuba brownies.Saya tak pasti balasannya lepas kena berkedut (seperti brownies kedut)atau pun tak.Lagipun aku letakkan coklat beryl's coin dan taburkan sedikit chips coklat kat atas tu maybe impact kedutnya terjejas atau mmg pesen takde kedut wallah hualam...Apapun memang sedap.Menurut eny brownies ni lebih sedap dan moist jikalau dimakan keesokan harinya.Saya potong dan makan masa masih suam2 lagi punnnnnn dah sedap.Sengaja aku x buat topping biar dapat menikmati secara real keenakan brownies ni secara solo hehee (malas benornya)Lagipun anak2 suka makan secara Touch n Go (ambil dan jalan)xo duduk secara proper ambil piring sudu bagai...budak2 camtu la .
Okey panjang nau bebelannya...Jom semak resepi.
TRIPLE BROWNIES CHOCOLATE
Bahan-bahan (Saiz 8x8in)
Cara-cara :
Resepi Triple Chocolate Brownies sangat mudah membuatnya.Tak perlu mixer,hanya gaul guna senduk kayu atau spatula jer.Walaupun cara membuatnya sangat mudah tapi ianya sangat sedap.Sudah namanya TRIPLE CHOCOLATE BROWNIES tentulah menggabungkan 3 jenis coklat di dalamnya.Penuh nikmat dengan rasa coklat yg mewah dan mahal.Penggunaan coklat yg bermutu tinggi mengembangkan brownies sedapnya luar biasa.Tak mengapa berbelanja lebih siket asalnya ianya berbaloi.Bagi penggemar coklat, korang harus cuba brownies.Saya tak pasti balasannya lepas kena berkedut (seperti brownies kedut)atau pun tak.Lagipun aku letakkan coklat beryl's coin dan taburkan sedikit chips coklat kat atas tu maybe impact kedutnya terjejas atau mmg pesen takde kedut wallah hualam...Apapun memang sedap.Menurut eny brownies ni lebih sedap dan moist jikalau dimakan keesokan harinya.Saya potong dan makan masa masih suam2 lagi punnnnnn dah sedap.Sengaja aku x buat topping biar dapat menikmati secara real keenakan brownies ni secara solo hehee (malas benornya)Lagipun anak2 suka makan secara Touch n Go (ambil dan jalan)xo duduk secara proper ambil piring sudu bagai...budak2 camtu la .
Okey panjang nau bebelannya...Jom semak resepi.
Kaya dengan coklat..bila makan tergigit plak coklat yg digaulkan ke dalam brownies tu...aduyai sedapnya..Rasanya x begitu manis (sedang2 saja) sbb dah cover dgn coklat tu
yg putih kecik tu white coklat chips...Nak order??meh PM tepi...no hp ada kat header nuuuu kat atas (gambar laksa)
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Sumber Eny Abdullah dan Anna Olson
Bahan-bahan (Saiz 8x8in)
- 300g Dark Chocolate (Saya pakai jenama Beryls - Jangan pakai coklat susu alasannya yakni manis)LiNa Pg sama gak guna Beryls
- 100 gm butter - aku pakai jenama Anchor
- 100 gm gula perang - kalau pakai gula castor, kurangkan sikit menjadi 80gm
- 3 biji telur size A
- 1 tsp esen vanilla
- 125 gm tepung gandum
- 1/4 cawan chocolate chips
- 1/4 cawan white chocolate chips (coklat putih)
- 1/2 tsp garam
- Jika suka boleh tambah walnut dan almond cincang kedalam adunan (LiNa Pg skip hb x makan nuts)
Cara-cara :
- Panaskan oven suhu 160C (oven LiNa Pg 150'C)
- Potong coklat kafetaria (LiNa Pg guna coin) dan butter kecil-kecil dan cairkan keduanya sekali dengan kaedah double-boiler sehingga cair sepenuhnya. Angkat dari api.
- Masukkan gula, kacau sebati.Masukkan esen vanilla
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap sebiji masuk, kacau dan kemudian masuk sebiji lagi. Buat sehingga habis. Kacau sekejap je pakai senduk.
- Masukkan tepung dan garam. Kacau rata tapi jangan over mix.
- Masukkan chocolate chips. Simpan sedikit untuk tabur diatas
- Tuang dalam contoh yang digris dan kemudian diletak kertas bantalan (parchment paper). Kertas bantalan bagi lebih sikit keatas biar senang nak tarik brownies dari acuan.
- Tabur lebihan chocolate chips diatas. Boleh juga tambah walnut atau almond.
- Bakar pada suhu 160C selama 35-40 minit atau sehingga cucuk cake tester keluar bersih. Jangan terlebih masak alasannya yakni nanti agak kering dan tak sedap. Kena moist sikit gres sedap
- Brownies ni sedap dimakan pada keesokan harinya.
Rupa brownies yg bulat2 tu coklat coin beryls..putih2 tu white coklat chips
0 Response to "Brownies Sedap Resepi Mudah Tak Perlu Mixer"
Post a Comment