Laksam Kelantan Resepi Mudah Dan Menjadi (Sedap Pulak Tu)
Assalamualaikum...
Ada tak yang tak kenal Laksam?Kalau orang Kelantan atau Pantai Timur x kenal laksam mmg nak kena buang negeri la kan hahah.Kalau di Penang ni laksa la yg femes kan?Sekali sekala kita tukar selera makan laksam dengan kuah lemak pulak.Sebenarnya saya agak cuak jugak nk buat laksam ni, takut anak2 x makan.Kebiasaannya jikalau teringin nak makan laksam ni, saya beli jer kat Pasar Malam karena anak2 kurang gemar makan laksam.Depa lebih suka makan Laksa (Penang) berbanding laksam (kuah lemak ni).Tapi biasalah jikalau yg beli tu kena pasrah jerlah Kuah cair,laksam keras n patah2..telan jerlah jikalau teringin.
Hujung mggu lepas(cerita petang Ahad la ni hihi) saya nekad nk cuba buat laksam..first time ever tau buat laksam homemade ni dan saya bisa berbangga dengan hasilnya.Sudah menjadi kebiasaan saya, jikalau nak cuba resepi baru, saya akan gugel sana sini cari segala isu dan resepi terbaik paling senang.Kebanyakan resepi hampir sama jer sukatan tepung beras dan tepung gandum..yg membezakan resepi ialak sukatan air.Paling best laksam homemade yang saya buat ni kesannya berkilat2 dan sangat smooth..licin jer...rasanya lembut (tapi bukan lembik ya) dan bila digulung sangat mengagumkan kesannya gulungan dan tektur laksam itu sendiri pun sangat kemas.Dah panjang bebel ni jom kita semak resepi.Terima kasih kak ilah dan k.rosa untuk resepi Laksam Kelantan yg sedap ni LiNa Pg buat dan menjadi dengan jayanya buarpun pertama kali mencubanya.
Pelengkap Laksam..Mesti ada Ulaman
Sambal jate versi LiNa Pg
Ada tak yang tak kenal Laksam?Kalau orang Kelantan atau Pantai Timur x kenal laksam mmg nak kena buang negeri la kan hahah.Kalau di Penang ni laksa la yg femes kan?Sekali sekala kita tukar selera makan laksam dengan kuah lemak pulak.Sebenarnya saya agak cuak jugak nk buat laksam ni, takut anak2 x makan.Kebiasaannya jikalau teringin nak makan laksam ni, saya beli jer kat Pasar Malam karena anak2 kurang gemar makan laksam.Depa lebih suka makan Laksa (Penang) berbanding laksam (kuah lemak ni).Tapi biasalah jikalau yg beli tu kena pasrah jerlah Kuah cair,laksam keras n patah2..telan jerlah jikalau teringin.
Hujung mggu lepas(cerita petang Ahad la ni hihi) saya nekad nk cuba buat laksam..first time ever tau buat laksam homemade ni dan saya bisa berbangga dengan hasilnya.Sudah menjadi kebiasaan saya, jikalau nak cuba resepi baru, saya akan gugel sana sini cari segala isu dan resepi terbaik paling senang.Kebanyakan resepi hampir sama jer sukatan tepung beras dan tepung gandum..yg membezakan resepi ialak sukatan air.Paling best laksam homemade yang saya buat ni kesannya berkilat2 dan sangat smooth..licin jer...rasanya lembut (tapi bukan lembik ya) dan bila digulung sangat mengagumkan kesannya gulungan dan tektur laksam itu sendiri pun sangat kemas.Dah panjang bebel ni jom kita semak resepi.Terima kasih kak ilah dan k.rosa untuk resepi Laksam Kelantan yg sedap ni LiNa Pg buat dan menjadi dengan jayanya buarpun pertama kali mencubanya.
Laksam terdiri dari 4 bahagian.Laksam, kuah, ulam(sayuran) dan sambal.Ada 4 element ni barulah complete set
RESEPI LAKSAM HOMEMADE MENJADI DENGAN JAYA
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-Bahan (LiNa Pg buat 1/2 adunan)
- 3 cawan tepung beras (LiNa Pg gn 1 + 1/2 cawan)
- 1/2 cawan tepung gandum (LiNa Pg gn 1/4 cawan)
- 1/2 sudu teh garam (secubit garam)
- 5 cawan air suam (LiNa Pg gn 2 1/2 cwn air suam)
- minyak utk lenser tudung periuk
- 1 tudung periuk nipis
Caranya
- Panaskan kukusan bersama tudung periuk yg disapu minyak secukupnya, keliling tudung periuk, semoga adunan mudah lekang.Setiap kali mengukus sapu kan minyak dan tudung tak perlu dicuci.
- Campurkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam besen. masukkan air suam tadi kacau sebati masukkan garam kacau lagi.
- Masukkan adunan ke dalam jag sambil2 di kacau semoga adunan tepung tidak mendap.Tuangkan separuh dari tudung periuk ibarat dalam gambar (atau boleh juga disenduk ke atas tudung periuk)
- Kukuslah sehingga gelembung gres angkat.Kalau tidak gelembung nanti laksam akan patah dan tak enak/tak masak. api saat mengukus perlu besar lengan berkuasa semoga tepung cepat masak.
- Utk cepat proses sejuk sila guna kipas angin karena tudung periuk 1 sahaja. jikalau ada 2,3 lagi cepat. tak menang tangan la pula nanti...hehehe...
- Sila ulang langkah di atas sehingga habis.. sila guna cawan comel jikalau keluarga kalian setakat 4-5 org makan (LiNa Pg buat separuh adunan dapat 6 gulungan cukuplah utk keluarga kecil kami
KUAH LAKSAM SEDAP
By Malina LiNa Pg
Sumber Tahrunnisah (fb)
Bahan-Bahan kuah laksam (6 orang makan)- 3 ekor ikan kembung (LiNa Pg gn 4 ekor ikan sardin)
- 2 biji bwang sederhana besar
- 2 ulas bawang putih..
- sedikit je halia (LiNa Pg guna 1/2 cm jer)
- 1/2 sudu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
- sedikit belacan
- 1/2 periuk santan pekat (LiNa Pg gn 1/2kg santan)
- garam dan gula (atau perasa)
- 2 keping asam gelugur
- Ikan dicuci bersih,masukkan ke dalam periuk (air sama paras ikan) rebus sampai ikan masak.
- Asingkan isi ikan dari tulang.Air rebusan jangan dibuang.Akan digunakan utk kuah nanti.
- Satukan bawang besar, bawang putih, halia,belacan,isi ikan ke dalam blender serta masukkan sedikit air rebusan dlm semoga senang utk kisaran.
- Masukkan materi kisar dlm periuk yang ada santan tadi dan masukkan baki air rebusan ikan kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
- Masak dengan api sederhana sampai mendidih (kuah mestilah sentiasa dikacau semoga tidak pecah minyak)
Saya suka tektur kuah laksam ni, tidak berketul dan nampak cam smooth jer
- kacang panjang (Dah beli tapi lupa nak boh)
- timun
- tauge
- kobis
Sambal jate versi LiNa Pg
- sedikit belacan (bakar)
- 1 biji cili merah
- 6 biji cili padi
- 1 biji perahan jus limau kasturi
- garam dan gula/perasa
Tumbuk belacan dan cili (tumbuk kasar2 pun ok)masukkan garam dan gula+jus limau nipis.Sesuaikan rasa
Jemput tengok hehee...Agak2 ada tak yang nak order Laksam ni heheee.Laksam ni juga sedap dimakan bersama sedikit belacan (raw) - bagi yg gemar dimakan cara begitu hehee
0 Response to "Laksam Kelantan Resepi Mudah Dan Menjadi (Sedap Pulak Tu)"
Post a Comment